Doorslaand vocht


Doorslaand vocht is een veel voorkomend vochtprobleem. Het gaat meestal om muren aan de regenkant van de woning die van buitenaf vocht doorlaten.


Oorzaak doorslaand vocht
Nieuw metselwerk heeft een natuurlijke bescherming tegen doorslaand vocht, maar na jaren neemt deze beschermende werking af. Harde wind kan de regen diep in de poriën van metselwerk duwen. Op den duur kunnen deze slagregens de muren aantasten. Wisselende weersinvloeden zorgen er ook voor dat gevelmetselwerk, dak en kozijnen uitzetten en krimpen. Hierdoor kunnen scheuren ontstaan. Water kan de scheuren binnendringen. Door vorst zet dit water weer uit, waardoor de scheuren nog groter worden. Ook boor- en timmerwerk, lekkages van hemelwaterafvoer en bijvoorbeeld muurbegroeiing kunnen een muur beschadigen.


Gevolgen doorslaand vocht
De gevolgen laten zich raden: schimmels aan de binnenkant van de muur, zoutuitslag aan de buitenkant en in huis een hoge luchtvochtigheid en ongezond leefklimaat.


Behandeling doorslaand vocht
Een goed oplossing is impregneren (hydrofoberen). Impregneren zorgt voor een beschermende laag op de gevel. Een kleurloze en dunne vloeistof wordt op de gevel aangebracht en dringt het beton of de stenen en het voegwerk in. Als het uitgehard is, beschermt het tegen doorslaand vocht en andere schadelijke stoffen, zoals zure regen en roetvervuiling. Ook wordt aangroei van mos, algen en schimmels voorkomen, evenals bijvoorbeeld vorstschade, vuilaanhechting en kalk- en zoutuitbloeiingen. Bovendien zal de droge muur weer beter isoleren.


Vakkundig impregneren
Het is belangrijk dat impregneren vakkundig gebeurt. Om de impregneervloeistof goed te laten werken is het soms nodig de gevel eerst te reinigen, bijvoorbeeld door te zandstralen. Als uw muren of voegwerk beschadigd zijn, moeten deze eerst hersteld worden. Bijvoorbeeld door opnieuw te voegen of betonscheuren te injecteren of te verlijmen. Impregneren beschermt uw gevel gemiddeld tien tot vijftien jaar.


Bel voor advies
Hartog Afdichtingssystemen heeft de vakkennis in huis om deze vochtproblemen te bestrijden. Bel voor advies als u meer wilt weten over de aanpak van doorslaand vocht.