Optrekkend vocht

 

Bij de bouw van nieuwe huizen en gebouwen wordt tegenwoordig bijna altijd een horizontaal vochtscherm aangebracht. Een ‘chemische laag’ in de muur voorkomt dat vocht later op kan trekken. Oudere gebouwen hebben deze beschermende laag niet. Dan kan optrekkend vocht een groot probleem worden.


Volzuigen
Bouwmaterialen – ook stenen – die in contact staan met vochtige grond of water, nemen vocht op. Dit wordt capillaire werking genoemd. Een stenen muur kan zich op deze manier ‘volzuigen’, met alle gevolgen van dien: bijvoorbeeld aangetast stucwerk, schimmels, zoutopbloeiingen, hogere energiekosten, een muffe lucht en een ongezond leefklimaat.


Oorzaken
Er zijn verschillende oorzaken voor optrekkend vocht. U lost uw probleem niet op door de vochtplekken aan het oog te onttrekken door bijvoorbeeld een houten wandje tegen de muur te timmeren. Het proces van afbraak en aantasten zal doorgaan.


Oplossing
Hartog Afdichtingssystemen kan de oorzaak achterhalen van het optrekkend vocht en een passende oplossing voorstellen. Die kan bijvoorbeeld bestaan uit het aanbrengen van een ‘kiezellaag’ in de muur. Via gaten in de muur wordt een chemische stof in de muur geïnjecteerd. Zo vormt zich een vochtscherm in de muur waardoor vocht niet meer op kan trekken. In sommige gevallen wordt ook pasta of gietrubber toegepast.

Optrekkend vocht is vaak een hardnekkig probleem. Maar nooit zo hardnekkig dat er geen oplossing voor is. Informeer bij het afdichtingsbedrijf uit Spakenburg.